Jelenlegi hely

Hamvas Béla: Direkt morál és rossz lelkiismeret

Beküldte buba - 2009. február 18.

Annak aki behódol, nincs jó lelkiismerete. Ez biztos. A rossz lelkiismeret elsősorban privát ügy. Az ember kénytelen önmagát lelkiismerete előtt igazolni. Alkalmazkodása mellett érveket kell felhoznia és önmagát lelkiismerete ellen meg kell védenie. Ha az alkalmazkodás tovább folyik, a lelkiismerettel szemben felvett dialektikus magatartás elmélyül, és az embernek rendszeres védelemre van szüksége. Eleinte elég volt, ha az ember megélhetési kifogásokat támasztott. Később már családjára kellett hivatkoznia. Végül elkezd úgynevezett világnézetet építeni. Sok esetben vallásos lesz. A dolgok rendje, hogy az ember nemcsak hazudik, hanem azon felül be is kell bizonyítania, hogy igaza van.

Nem a „mindennapi kenyér neurózisáról” van szó. Ha csak ez forogna kockán, könnyen megértenénk egymást. A világnézeteket nem az igazság érdekében építik, hanem a rossz lelkiismeret ellen. A világnézet „tudós épület, amelyben az ember elrejti szorongását”.

Szavazatok száma: 154

Hozzászólások

Hamvas Béla? mi jöhet még ezután?:) persze, szeressük az ezoterikus irodalmat..

Me

Üdv a portálon, látom nagyon szépen kiismered itt magad, gratulálok, köszönöm az írásokat és csak így tovább! :-) Mit kell rólad tudni?

Egyelőre csak annyit magamról, hogy azért vagyok itt, mert kivételesen igényes válogatással gazdagítod folyamatosan a portálodat, legyen szó akár írásokról, zenékről, fotókról.
Élvezet ilyen "jó társaságban" lenni, és időnként én is szívesen küldenék ide elgondolkodtató és művészi tartalmakat.

Oldalak